Bölcsőhalál (SIDS -Sudden Infant Death Syndrome)

2020.12.09

Ön hányszor ellenőrzi, gyermeke légzését miközben alszik?

Hányszor kapjuk azon magunkat, hogy a békésen alvó babánkat nézzük és figyeljük, hogy lélegzik e.

Minden új szülőben aggodalmat kelt a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) vagyis bölcsőhalál, annak ellenére, hogy ritkán fordul elő.

A legtöbb eset az első 6 hónapban fordul elő, és mind a szoptatott csecsemőket, mind azokat, akiket tápszerrel táplálnak. A csecsemők hirtelen halálának okai még mindig nem ismertek, de a szülők követhetnek néhány ajánlást, amelyek segíthetnek ennek megakadályozásában.

Mi a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS)?

A hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) , amint a neve is jelzi, az egy évesnél fiatalabb látszólag egészséges csecsemő hirtelen és váratlan halála. A halálozások közel 80% -a az első és a hatodik hónap között következik be, és gyakrabban érinti a fiúkat.

A csecsemők hirtelen halálának okai

A csecsemők hirtelen halálának okai még mindig nem ismertek, de vannak olyan esetek, ahol nagyobb ennek kockázata, például: fiúk, koraszülöttek, alacsony születési súlyú csecsemők, azok, akiknek testvérénél előfordult.

Hogyan lehet megakadályozni a csecsemők hirtelen halálát

A hirtelen csecsemőhalál szindróma jelenti a leggyakoribb halálokot a 6 hónapnál fiatalabb csecsemőknél. A csecsemők hirtelen halálának okai még mindig nem ismertek, és ennek elkerülésére szolgáló kezelést nem határoztak meg.

Dr. Luisa Mompó, a QuironSalud Kórház gyermekorvosa szavai szerint: "a gyermekorvoshoz mindig későn ér a beteg, ezért erőfeszítéseket kell tenni a megelőzésre. A Liip Smart Monitor segít felismerni, hogy csecsemője hirtelen csecsemőhalál-szindrómában szenved-e, tájékoztat, ha pulzusa és oxigéntelítettsége túl alacsonyra csökken, ami azt jelzi, hogy a csecsemő abbahagyta a légzését és segítségre szorul. "

A Liip Smart Monitor valós időben érzékeli a baba legfontosabb életjeleit, ezek az oxigénszint, a pulzus és a disztális hőmérséklet. A LiipCare® nevű alkalmazás szüleik okostelefonján vagy táblagépén gyűjti és kezeli az adatokat matematikai algoritmusok segítségével történő megfigyeléssel, rögzítéssel, értelmezéssel és elemzéssel. Az SpO2, a pulzus és a hőmérséklet mérése lehetővé teszi számunkra, hogy a szülők számára releváns információkat nyújtsunk a légzéssel, a pulzusszámmal, a hőmérséklettel és az alvás fázisaival kapcsolatban, amelyet más készülék nem ért el eddig.

A csecsemők egészségének változásában és teljesítményében mutatkozó változások észlelése esetén a LiipCare® App valós időben értesíti a szülőket - és legfeljebb 20 egyéb gondozót -. Ezenkívül a LiipCare® App bevezeti a szülőket a Spanyol Gyermekgyógyászati Szövetség által kifejlesztett cselekvési protokollokba, így bármikor tudják, mit kell otthon csinálniuk egészségügyi problémával és hogyan kell cselekedniük.

Ezért a Liip Smart Monitor a 2019-es Innovációs Díj nyertese, mint a legjobb baba biztonsági termék.


Világszerte átfogó kutatásokat végeznek a bölcsőhalál területén, ezért folyamatosan új tudományos eredmények állnak rendelkezésre. Már önmagában az alvási pozícióval kapcsolatos javaslatok is gyakran változtak az elmúlt években. Az alábbi intézkedések a tudomány jelenlegi állását tükrözik, és feltétlenül be kell tartani azokat, hogy gyermekét a lehető legkevésbé tegye ki a kockázatnak.

  • A gyermekeket csak a hátukra szabad fektetni alváshoz. A hason és oldalsó helyzetben való fekvés növeli a bölcsőhalál kockázatát. A gyermekeknek megfelelő babahálózsákban kell aludniuk. Ennek mindig pontosan a gyermek méretéhez illőnek kell lennie. Ne használjon takarót, mert az a gyermek arcára csúszhat.

  • Használjon jó állapotban lévő, stabil, légáteresztő matracot, és ne helyezzen semmilyen műanyag alátétet a lepedő és a matrac közé.

  • A gyermekeknek a szülői hálóban, azonban saját kiságyukban kell aludniuk. Az ágy legyen ellátva ágyráccsal. Ne állítsa a kiságyat fűtőtest vagy ablak elé.

  • Ne helyezzen a kiságyba se báránybőrt, se rácsvédőt vagy fejpárnát, továbbá plüssállatot sem.

  • A hálószobában a környezeti hőmérséklet legyen 18 és 20 Celsius fok között.

  • A baba ruházata legyen a környezeti hőmérsékletnek megfelelő. A szülők hajlamosak a gyermekek túlöltöztetésére. A hálózsákban - melynek használata különösen ajánlott - elég, ha bodyt vagy vékony pizsamát visel a baba. Ne adjon rá zoknit, sapkát stb. Minél melegebb a környezeti hőmérséklet, annál kevesebb ruhát viseljen a baba.

  • Ne hagyja egyedül a babát. Az egyedüllét miatti stressz, a nyugtalanság és a lelki terhek a bölcsőhalál kockázatát növelő tényezők.

  • Amennyiben lehetséges, a babát a születést követő első hónapokban csak szoptatással etesse. Amennyiben nem szoptat, feltétlenül ügyeljen a kornak megfelelő táplálásra és a kellő mennyiségű fizikai érintésre.

  • A terhesség alatt és a baba életterében abszolút el kell kerülni a dohányzást. Minden egyes cigaretta, amennyivel kevesebbet fogyaszt el aktívan vagy passzívan az anya és a gyermek, csökkenti a bölcsőhalál kockázatát. A terhesség idején nikotinnak kitett újszülöttek gyakran fejletlen állapotban és alacsony súllyal születnek.

  • Ha cumi használata mellett döntött, akkor az első évében minden elalváskor adja oda azt a babájának. Csak akkor kezdjen el cumit használni, ha már sikeresen megy a szoptatás. Vannak azonban olyan babák, akik nem fogadják el a cumit. Ilyen esetben különösen ügyelni kell a többi megelőző intézkedés betartására.